Online karetní výklady www.martinvlach.cz Blog Facebook Google+

Linka pod perexem


čtvrtek 26. prosince 2013

Umění znát svůj cíl

Znát svůj cíl znamená dát životu směr a ten držet. Vytyčit si cíl, takový, který má skutečnou hodnotu, který tě skutečně naplňuje a má tudíž smysl, a za ním jít a dojít.

Mnoho lidí vůbec otázce životního cíle nevěnuje pozornost. Přitom je to to nejdůležitější, bez cíle člověk jen přežívá ze dne na den, nikam se neposouvá, skáče z jednoho do druhého, což je často jen zabíjením času.

Cílevědomost souvisí se sebevědomím a seberealizací, nalezením sebe, věděním, co chceš dělat, kam tě to táhne, jaké jsou tvé vrozené talenty. Dokud jsi sám sebe nenašel, měl by sis jako svůj hlavní cíl stanovit právě to. Až pak budeš schopen dál svůj život budovat.

Umění žít pro svůj cíl a jít za ním spočívá jak už tu zaznělo ve stanovení si cíle v souladu s tím, co cítíš, že chceš. Kam se chceš posunout, jak a pro co chceš žít. Může to být kariéra, rodina, osobní rozvoj, cestování...

Poté, co svůj cíl najdeš a cítíš, že to je on, je potřeba si uvědomit, co je pro tebe )pro dosažení cíle) podstatné. A na to se zaměřit. A zároveň se zbavit všeho, co podstatné není, co tě jen od tvého cíle odvádí. Jinak řečeno — zjednodušit svůj život. Nejde o to nedělat nic jiného než pracovat na svém snu, k životu patří i koníčky, zájmy, zábava, odpočinek. To vše si ponech, ale udělej si v tom pořádek. Namísto deseti koníčků se věnuj jen tomu, co tě baví nejvíc a ukonči vše přežité, co ti už nic nedává, co děláš jen ze zvyku.

A to je celé. Cílevědomost není nic těžkého, je to jen o tom si uvědomit, o čem je a udělat to. Skutečně to udělat, nenechat to jen tak odbýt jako něco, co „je přece jasné“. Ideální prostředky pro vytyčení, připomínání a udržování cíle jsou nástěnka nebo deník. Kouknout každý den na to, kam směřuji, uvědomit si, kde už jsem, co už jsem v souvislosti s tím udělal, co mě brzy čeká má velikou organizační sílu. Udržuje tě to na cestě, případně ti to pomáhá svůj cíl ladit, řešit jeho detaily, které se mohou v průběhu času mírně měnit nebo dostávat konkrétnější obrysy.

Žádné komentáře :