Online karetní výklady www.martinvlach.cz Blog Facebook Google+

Linka pod perexem


sobota 28. prosince 2013

Umění milovat

Umění milovat je uměním vyzařovat lásku. Trvale, nikoli jako dočasný nebo jen chvilkový pocit.

Tak jako vše v tvém životě začíná u tebe, i opravdová láska začíná vztahem k sobě samému. Ten je alfou i omegou tvých vztahů s ostatními, podvědomým pohledem, jakým se automaticky na každého díváš. Okolní svět tvůj vztah k sobě samému na každém kroku pouze odráží, nedej se mýlit, že to je jinak. Budeš-li sledovat, co ti při kontaktu se světem běhá hlavou, přesně zjistíš, jak na tom se vztahem k sobě samému jsi.

Vztah k sobě poznáš bezpečně i podle toho, jak se obvykle, každý den, cítíš. Jak se cítíš při vstávání, při ranní hygieně, při cestě do práce, v práci, v obchodě, na úřadě, všude. Všechny pocity, které u tebe převládají, jsou tím, co v sobě nosíš.

Nedostatek lásky k sobě automaticky probouzí potřebu jej nějak kompenzovat. Kromě různých úletů od přejídání, pomlouvání či promiskuity to jsou i tendence druhé zneužívat, něco po nich vyžadovat, vozit se po nich, omezovat je, zaměřovat se na jejich chyby atd. Za tím vším je jako vždy strach. Strach žít jak chceš, nedostatek sebevědomí, boj se sebou samým, jedním slovem — nesebepřijetí neboli neláska. Díky ní se pořád s někým srovnávaš, za něčím honíš, vidíš hodnoty ve světě okolo namísto v sobě. Okolní svět je v tvém vnímání něco jako „množina kompenzačních pomůcek", jimiž nedostatek lásky k sobě zkoušíš přehlušit.

Umění milovat spočívá v nalezení lásky k sobě. V důkladném, bezpodmínečném sebepřijetí. Zaměřování se na to dobré, co v tobě je, jen tak začneš mít sám ze sebe radost. Pak se budeš se stejnou láskou a stejným úhlem pohledu dívat i na všechny ostatní. Budeš je mít skutečně rád a fandit jim, namísto nesmyslného poměřování oč je tamten hezčí, tuhleten bohatší a támhleti chytřejší. Stejně jako oč jsem já hezčí, bohatší a chytřejší než tuten chudák.

Žádné komentáře :