Online karetní výklady www.martinvlach.cz Blog Facebook Google+

Linka pod perexem


sobota 7. prosince 2013

Umění žít a být sám sebou

Přirozeně žít znamená především být sám sebou. Na nic a nikoho si nehrát, brát sám sebe takového, jaký jsi a poslouchat svůj vnitřní hlas, své touhy a za jejich splněním jít.

Princ holí přesně tuto vlastnost vyjadřuje. Je o umění být sám sebou, otevřeně a odvážně se vyjadřovat, jít si svou vlastní cestou.

Umění žít spočívá i v pochopení, že život je o sbírání zkušeností. Na své cestě se ti otvírají nové možnosti, nabízejí nové zkušenosti, a jejich poznávání s sebou nese i řadu chyb. Chybovat je přirozené, děláme to všichni právě tím, že se nebojíme poznat něco nového, co ještě neznáme, neumíme. A to s sebou chyby přirozeně nese. Chyba tedy není nic, zač by se měl člověk stydět. Naopak, kdo se bojí dělat chyby nebo chyby odsuzuje, sám nemá odvahu zkoušet nové, aby náhodou nějakou chybu neudělal. Nemá ani odvahu svou chybu přiznat, snaží se ji všelijak maskovat a tutlat. To je nepřirozený, naivní a omezující pohled na život.

Princ holí tedy učí umět být sám sebou, přijímat výzvy a učit se z vlastních chyb. Tak vypadá přirozený vývoj a spokojený, naplněný život. Jen když máš sám sebe rád, dokážeš mít rád i ostatní. Proto je Princ holí schopen milovat, žít s otevřeným srdcem. Nemá potřebu s lidmi manipulovat, odsuzovat je, předělávat. Má pro ně pochopení a nechává je žít jejich vlastní životy.

Princ holí v každodenním životě

  • To je výzva! Jdeš svou cestou, a narazíš na situaci, které se jeví jako komplikace. Ty ji tak ale nevnímáš, bereš ji jako výzvu, příležitost ukázat, co v tobě je. Výzvy tě neděsí ani neodrazují, přijímáš je naopak s vděčností, jejich zdolávání je pro tebe radost.
  • Tak tohle se nepovedlo. Nevadí. Nemá smysl z toho dělat nějakou vědu. Je to poučení pro příště, jak stejnou chybu neopakovat. Cenná zkušenost, která tě obohatila. Stejně vnímáš i chyby druhých. Chápeš je jako nutný předpoklad pro jejich růst.

Žádné komentáře :