Online karetní výklady www.martinvlach.cz Blog Facebook Google+

Linka pod perexem


sobota 7. prosince 2013

Umění se zklidnit, překonat myšlenkový chaos

Občas se člověk dostane do situace, která jeho mysl vyprovokuje k přílišné aktivitě. Hlavou začnou zběsile běhat myšlenky, vznikne v ní neuchopitelný chaos. Člověka to zneklidní a aby nepropadl hysterii, musí se zklidnit, rej myšlenek zastavit, zahnat paniku a začít opět myslet racionálně.

Umění zklidnit rozbouřenou mysl spočívá ve dvou krocích. Tím prvním je připomenutí si, co je tvým cílem. Co je pro tebe podstatné, za čím vlastně jdeš, o co ti jde, co chceš, proč vůbec děláš to, co děláš.

Jakmile si svůj cíl uvědomíš, rozsvítíš známé „světlo na konci tunelu“ a už to samotné tvou mysl z velké části zpacifikuje.

Druhý krok, který musí následovat, je ujasnění priorit. Teprve až si znovu začneš jasně uvědomovat, kam vlastně míříš, má cenu své priority řadit. Začneš myslet na to skutečně podstatné, na to, co je s tebou v souladu, a tvá mysl se tím začne vyjasňovat. Původní zmatek bude postupně nahrazován příjemnými pocity, tvůj život se vrátí do kolejí směřujících tam, kam měl namířeno.

Umění zklidnit mysl úzce souvisí se schopností myslet nač chceš. Koncentrovat se na svůj cíl, záměr. Znát je, mít jasno v tom, proč žiješ a co od života chceš. Co je pro tebe teď primární. Bez toho žiješ chaoticky, chvíli tak, chvíli jinak, kdykoli se objeví nějaká překážka nebo komplikace, rozhodí tě to nebo se rovnou svého záměru vzdáš. Žiješ od ničeho k ničemu, životu schází směr. Uvědomování a připomínání si svého cíle je důležitou složkou úspěšného života. Žádný cíl není nedosažitelný, pokaždé záleží jen na tom, jestli se jej ty sám vzdáš nebo ne.

Umění zklidnit mysl tě ochrání před propadání panikám, hysteriím, které vznikají tím, že se na jednu negativní myšlenku nabalí druhá, na ni třetí a tak dál. Podobně, jako k pozitivní myšlenku se přidá jiná pozitivní. Podobné myšlenky se přitahují a když tohle pravidlo znáš, dokážeš s nimi vědomě pracovat. Pomýšlením na své cíle a touhy generuješ čím dál příjemnější pocity a stavy, zatímco při podléhání negativním myšlenkám generuješ čím dál větší zmatek a depresi. Nic jiného v tom není. Lidé, kteří si řetězení podobných myšlenek neuvědomují jsou slabí, manipulovatelní, dokážou stresovat sami sebe a nevědí, co s tím. Umění se zklidnit a otočit trend svých myšlenek pozitivním směrem jsou silní a odolní. Jsou to vůdčí typy, právě proto, že dokážou i ve vypjatých situacích zachovat chladnou hlavu, nenechají své myšlenky nekontrolovaně ubíhat nesprávným směrem.

Šestka mečů v každodenním životě

  • To bude průšvih! Něco nestíháš nebo se ti nedaří, jak by mělo. A tak se v tvé hlavě začnou honit myšlenky na přicházející pohromu. Narůstá v tobě vize problému nebo neúspěchu, který způsobíš. Necháš-li myšlenkám volný průběh, bude situace čím dál horší, úplně tě zparalyzuje, ztratíš schopnost se soustředit, jednat, smysluplně myslet. Když se do toho přidá někdo další, kdo tě ve tvém katastrofickém scénáři „podpoří“, polituje nebo přidá vlastní „stejnou zkušenost“, vše se jenom zhorší. Namísto toho je potřeba se zastavit, a použít oba kroky pro zklidnění. Uvědomit si, že se svět nezboří, a potom si postupně seskládat, co je podstatné, co můžeš udělat, aby to dopadlo co nejlíp. Často tě při tom napadne mnohem lepší řešení než to původní anebo si uvědomíš, že tvůj původní záměr byl naivní.
  • To nedokážu! Jsi postaven před úkol, který se ti zdá nad tvé síly. Čím víc o něm přemýšlíš, tím větší panika v tobě roste. Zdá se ti to komplikované, neuchopitelné, vůbec nevíš, co dřív. Dokud si nepřipomeneš, proč to vlastně děláš, proč ses do této situace dostal a kam a proč tě má dovést, nehneš se z místa a budeš se trápit. Mít chuť s tím seknout, vzdát to. Ale jakmile si připomeneš, za čím jdeš, kde je tvůj cíl, tvé naplnění, jsi jednou nohou venku. A pak se ti postupně začne rýsovat systém, jakým se k aktuální situaci postavit, jak ji uchopit.

Žádné komentáře :