Online karetní výklady www.martinvlach.cz Blog Facebook Google+

Linka pod perexem


pátek 6. prosince 2013

Umění překonávat stavy prázdnoty

Stavy vnitřní prázdnoty ukazují na existenci nějaké nepřirozenosti v našem (sebe)vnímání, díky níž děláme věci, které nás nenaplňují. Může to být ze strachu, z neupřímnosti, z pocitu závislosti, z nedostatku sebevědomí a ze spousty jiných důvodů, jejichž společným jmenovatelem je slabost.

Intenzita a četnost stavů prázdnoty odráží hloubku našich bloků. Nejčastěji jde o stavy krátkodobé, které ale mohou tím, jak se ve svých nedostatcích plácáme, narůstat a sílit.

Abychom tomu zabránili, musíme být k sobě upřímní a nepodceňovat svoji sílu. Nesnažit se ze stavů prázdnoty utíkat, ale naopak jejich potenciál využít. Ony nám nechtějí ublížit, chtějí komunikovat. Chtějí nám říct, že je něco špatně a odhalit, co to je. Je potřeba se podívat pravdě do očí, přiznat si to, co si přiznat nechceš, co se snažíš všelijak omlouvat, obcházet, maskovat, tvářit se, že to tak není anebo čekat, že to jen tak vyšumí, že se něco samo změní. Anebo hledat únik třeba v alkoholu.

Všechny snahy maskovat svou prázdnotu ti berou sílu, odvádějí tě od tebe samého. Od toho, kým skutečně jsi. A tím svou prázdnotu dál posiluješ. Správná cesta spočívá ve znovunalezení sebe, uvědomění si toho, co umíš, co tě baví, co ti přirozeně jde, protože to jsou tvé pravé hodnoty a jen jejich uplatňováním najdeš své naplnění. Musíš si přestat na cokoli hrát, s kýmkoli se srovnávat, cokoli si namlouvat i dělat věci, které nechceš. Musíš najít odvahu být sám sebou. Věřit svým pocitům, říkat co chceš, jít tam, kam chceš a dělat co skutečně dělat chceš. Své slabosti porazíš jedině uvědomováním si svých silných stránek. Nic ti nechybí, v ničem nejsi oproti ostatním v nevýhodě. Pouze tam sám sebe stavíš tím, jak o sobě přemýšlíš.

Osmička pohárů v každodenním životě

  • Nebaví mě to, ale živit se něčím musím. Práce, kterou děláš jen kvůli penězům, je typickým příkladem sebepodceňování, nedostatku sebevědomí, existenčního strachu. Přestože je práce stěžejní složkou tvého života, degradoval jsi ji na nutné zlo. Právě práce by ale měla vyjadřovat tvé já, tvé vrozené předpoklady, specifické kvality. Právě oná být zdrojem tvého naplnění, tvojí seberealizací, forou, kterou uplatňuješ a vyjadřuješ radost z tebe samého.

Žádné komentáře :