Online karetní výklady www.martinvlach.cz Blog Facebook Google+

Linka pod perexem


čtvrtek 26. prosince 2013

Umění sebekontroly

Sebekontrola je nezbytná v klíčových životních situacích, těch, kdy se máš prosadit, překonat svůj strach, nepropadnout panice, necouvnout, ukázat, že na to máš. Jsou to rozhodující životní okamžiky, které tě posouvají dál. Obstojíš-li v nich, jdeš dál, pokud ne, přešlapuješ dál na místě nebo dokonce rezignuješ, vzdáš se, zlomí tě to.

Všechny takové situace mají jedno společné — nic ti v nich nehrozí. Je to jen konfrontace tebe se sebou samým. Nejde o nic jiného než sám sobě otevřeně ukázat, že na to už máš, že to chceš dokázat a jsi ochoten se překonat, jít dál. Případně že si stojíš za svojí pravdou a že necouvneš, nenecháš se zastrašit ani nehodláš smlouvat o kompromisech.

Zvládnutí obtížných situací vyžaduje obrátit svůj pohled, své myšlenky dovnitř, do sebe, namísto je nechat těkat po okolí, zaměřovat je na druhé, na to, čeho se bojíš, nechat je běhat sem a tam. Tím bys jen svou pozornost tříštil a sám sebe oslaboval. Začal bys vidět problémy, překážky a vymýšlet omluvy.

Namísto toho je potřeba svou sílu a mysl soustředit. Držet ji v sobě a věřit si. Jen to tě ve stěžejní situaci uklidní, podrží a sebereš odvahu se jí postavit čelem a upřímně. Překonáš strach, tíhu okamžiku.

Žádné komentáře :