Online karetní výklady www.martinvlach.cz Blog Facebook Google+

Linka pod perexem


čtvrtek 26. prosince 2013

Umění překonávat své hranice

Hranice každého člověka jsou přesně vymezeny jeho představami o sobě, o světě, o životě. O každém jejich prvku, každém detailu. Život člověka totiž všechny jeho představy naplňuje, každému přináší a uskutečňuje přesně to, co daný člověk očekává. Tak funguje svět, tak funguje život. Jsou to nepřetržité reakce na to, co svými myšlenkami a přesvědčeními vysíláme.

Kdo si roli svých myšlenek na tvorbě svého života neuvědomuj, rychle by si to uvědomit měl. Až pak jim začne věnovat pozornost, kterou si zaslouží, až pak přestane žít ve vlastních bludech, ale začne si uvědomovat, kde se to nebo tamto bere, proč nějaká záležitost dopadla nebo se vyvíjí tak jak se vyvíjí, proč se mu pořád dokola vracejí stejné situace atd.

Umění překonávat své hranice spočívá ve zbavování se všech přesvědčení, která ti neslouží. Poznáš je jednoduše, jsou to všechna ta, ve kterých je něco negativního. Strach, odsuzování, kritizování, nenávist, zloba, smutek, chudoba, nemoc, beznaděj, negativní představy o lidech, dojmy, že ti někdo nebo něco v něčem brání, že je proti tobě, že něco nejde řešit přímo a je potřeba vymýšlet různé okliky apod. Vše, co vnímáš jako problém, je falešná představa, protože žádný problém, nic negativního, samo o sobě neexistuje. Prožívají to jen ti, kdo na takové věci věří, vymýšlejí si je, jsou o nich přesvědčeni, a jen proto s nimi pak bojují, protože si je sami do života přivolávají.

Vše, co vnímáš jako okolní svět, hraje v tvém životě pasivní roli. Pouze to vše reaguje na tvé vlastní dojmy, které si o tom děláš. Když to pochopíš, uvědomíš si, že chceš-li čehokoli dosáhnout, cokoli změnit, stačí jít do sebe a změnit své vlastní přesvědčení o tom. Jakmile se ti to podaří, svět automaticky zareaguje, přizpůsobí se tvé nové představě. To, co ti v dané záležitosti chodilo chodit přestane a bude to nahrazeno obrazem tvého nového přesvědčení.

Umění překonávat své hranice zahrnuje ještě jeden aspekt. Vědění, že měnit má smysl pouze sám sebe, nikoho jiného. Každý se změní teprve tehdy, když sám začne chtít. Nikoho k ničemu nepřinutíš, nedokopeš, naopak, těmito snahami v něm jen probudíš odpor k tomu to udělat. Proto v situacích, kdy cítíš, že brzdou nejsi ty a tvé představy, ale někdo v tvém okolí, se nesnaž druhé přesvědčovat ani přemlouvat, pokud vidíš, že ti nerozumějí. Jdi si svojí cestou, nechej je být, a ono se řešení samo najde, potkáš jiné lidi, takové, kteří budou s tvými záměry v souladu.

Žádné komentáře :