Online karetní výklady www.martinvlach.cz Blog Facebook Google+

Linka pod perexem


sobota 7. prosince 2013

Umění urovnávat své vnitřní spory

Nerovnováha protikladných sil způsobuje vnitřní rozpory. Je zdrojem nepřirozených reakcí, emocí, názorů. Každý v sobě jiný poměr sil nosíme, u jednoho převažuje to, co druhému chybí. Když se pak potkáváme a konfrontujeme, dochází k třenicím, hádkám, sporům, nepochopení, odsuzování... Bojuješ se svými názory na svět a druzí ti je zrcadlí.

Umění protikladné síly sjednocovat spočívá v pochopení, že kdykoli v tobě začne něco bouřit, jedná se o chybu uvnitř tebe, v tvém vnitřním světě, v tvých přesvědčeních a úhlech pohledu. Namísto abys dál bojoval s něčím venku máš obrátit pohled do sebe, vnímat, co se v tobě hádá, a tím dospět k pochopení své chyby, omylu, který to způsobuje.

Když to neuděláš, přijde brzy další podobná situace, a vnitřní boj, ať je jím strach, hněv, nenávist či cokoli jiného negativního, se bude opakovat.

Sjednocování protikladných sil v sobě tě posiluje. Vede tě to k harmonii, nadhledu, vnitřnímu klidu a tím i síle, která spočívá právě v myšlenkovém klidu. Narůstá v tobě pochopení, že žádné spory nevyřešíš bojem. Tím jen přiléváš olej do ohně. Každý spor končí až když se obě znesvářené strany pochopí, přestanou vidět jedna v druhé soupeře, ale své doplnění. Dojde jim, že oba tábory mají dostatek prostoru pro svou existenci, že si navzájem nijak nepřekážejí. Že mít na něco odlišné názory není nic proti ničemu.

Sjednocení protikladů je nedílným procesem sebezměny. Posouvá tě nahoru, zbavuje starých nepřirozeností, kterými jsi sám sebe vyváděl z klidu, škodil sobě i jiným. Proto je vždy na místě svůj vnitřní boj přijmout, zkoumat jej a nechat v sobě důsledně celý proběhnout, protože jen to je cesta dál.

Umění v každodenním životě

  • Sparta, buzerantů parta. Jedním z nejtypičtějších příkladů boje s protiklady je "rádobyfanouškovství". Fandění sportovnímu klubu posunuté do absurdní roviny, kdy lidé bojuji s těmi, kdo fandí někomu jinému. Nesmyslnost, často spojené s vybíjením vlastní frustrace. Hledání záminek, jak si svou prázdnotu na někom vybít.
  • Teploušům nenalíváme. Netolerance. Neschopnost přijmout něco, co se vymyká "zaběhnutým" standardům. Odsuzování a posmívání se je vždy spojeno s nepochopením. Pravidlo "posmíváš se jen tomu, cos ještě nepochopil" je pravda pravdoucí. Přijmi, že někdo může být jiný, a přesto úplně normální. Všechno má svůj důvod. Často je odsuzování druhých spojeno s vlastním nepřijetím. Sám v sobě nosíš něco, co se ti na tobě nelíbí, co před světem skrýváš, zač se stydíš. Anebo jde o svázanost nějakou ideologií, náboženstvím, systémem uvažování, který jsi přijal, do něhož ses začlenil.
  • Partnerské hádky. Partnerský vztah většinou tvoří lidé, kteří se něčím přitahují. A právě to přitažlivé bývá zároveň tím, v čem jsou rozdílní. A díky této rozdílnosti se navzájem jeden od druhého učí toleranci, pochopení, učí se jeden od druhého, sjednocují své úhly pohledu. Často vzájemnou opakovanou konfrontací.

Žádné komentáře :