Online karetní výklady www.martinvlach.cz Blog Facebook Google+

Linka pod perexem


čtvrtek 26. prosince 2013

Umění jasně komunikovat

Umění jasné komunikace spočívá v odvaze být upřímný. Vždy a v jakékoli situaci vyjadřovat své skutečné záměry, pocity a názory. Nenechat se strachem a obavami svádět k mlžení, zastírání úmyslů, spekulování, lhaní. Kdykoli to totiž uděláš, vnášíš zmatek nejen do komunikace, ale i do celého procesu, kterým bude daná záležitost procházet, jak a kudy se bude vyvíjet.

Nekomunikuješ-li upřímně a otevřeně, nevyzařuješ to, co cítíš, doopravdy co chceš. Namísto toho říkáš nějakou poupravenou, neúplnou verzi nebo rovnou lež. Mezi tím, co říkáš a co chceš, je rozpor. Díky němu chvíli vyzařuješ jedno, chvíli druhé, podle toho, co zrovna vnitřně prožíváš, zda svůj skutečný záměr anebo to, čím jej kryješ. Neupřímnost generuje nedorozumění, protože druzí nechápou, oč ti jde, jsou zmatení z toho, co říkáš a jak se potom chováš. Oni ten rozpor cítí, vnímají tvou nepřirozenost.

Snaha neupřímně komunikovat vychází z pocitu a obav, že svého záměru nemůžeš otevřenou cestou dosáhnout. Máš dojem, že mu bude někdo chtít bránit, někomu se nebude líbit a podobně. Je to jedna z typických iluzí, kterými kde kdo trpí. Umění otevřeně komunikovat zahrnuje pochopení, že upřímnost a otevřenost je nejen pro zdar a úspěch nutná, ale je zároveň přirozenou ochranou toho, kdo takto komunikuje. Ačkoli se může zdát, že to, co chceš sdělit, někdo nechce slyšet, nebude se mu to líbit, nebude souhlasit, je potřeba si uvědomit, že i kdyby to tak bylo, cesta dál nespočívá v tom s ním bojovat nebo před ním něco tajit, kamuflovat, maskovat, snažit se jít přes mrtvoly, dosáhnout svého silou. Budeš-li upřímný, správné řešení se objeví samo, najde si svůj nový směr, cestu, která bude schůdná a k cíli tě zcela bez úsilí dovede. Upřímnost je tedy nutnou podmínkou pro zdar a hladký průběh realizace tvých záměrů. To je celé tajemství osmičky holí.

Žádné komentáře :