Online karetní výklady www.martinvlach.cz Blog Facebook Google+

Linka pod perexem


čtvrtek 26. prosince 2013

Umění si dopřávat vše, co máš rád

Tvé potřeby zahrnují vše, co tě láká, baví, líbí se ti, co rád děláš, čemu se rád věnuješ, co rád poznáváš, rozvíjíš, v čem se rád zdokonaluješ, s čím si rád hraješ, co si rád oblékáš... Prostě vše, co máš rád.

Dělat vše, co máš rád a dopřávat si toho bez falešné zdrženlivosti je přirozené. neexistuje žádný důvod ani přírodní zákon, který by to zakazoval nebo před tím varoval. Existuje jen spousta názorů a ideologií, které to či ono odsuzují. Ale tím se nenech nijak ovlivnit, omezovat.

Umění si dopřávat vše dobré by tedy mohlo vypadat jako ta nejjednodušší věc. Ale i to má své tajemství. Musíš umět všeho, co si dopřávat, i kdykoli nechat. Nepřehánět to s ničím, ničemu nepropadnout, nestat se na tom závislým. Jedině toto je skryté nebezpečí, nikoli to či ono jako takové. Ať si užíváš cokoli, musíš u toho zůstat svobodný. Nepropadnout kouzlu, závislosti, nestat se ničeho otrokem. Dokázat držet správnou hranici, nenechat se ničím ovládat.

Vědomě se něčeho preventivně zříkat je zbabělost. Slabost, nedůvěra v sebe samého. Může to pomoct někomu, kdo má se sebou špatné zkušenosti a se své slabostí se nedokáže jinak vyvarovat. Nicméně tento postoj není možné chápat jako obecné pravidlo a už vůbec ne doporučení. V žádném případě ne. Užívat si je základní složka spokojeného života. Užívat si bez falešných zábran a zároveň nebýt závislý, to je umění Prince pohárů.

Žádné komentáře :