Online karetní výklady www.martinvlach.cz Blog Facebook Google+

Linka pod perexem


čtvrtek 26. prosince 2013

Umění překonávat vlastní strachy

Umění stavět se vlastním obavám a strachům vysvětluje roli našich myšlenek a přesvědčení na tvorbu svého života. Uplatňuje se zde základní princip tvoření, kdy myšlenky každého z nás přitahují svůj obsah do našeho života.

Na tomto pravidlu je potřeba pochopit jako fakt, není v tom ani špetka nadhledu, fantazie ani idealizace. Je to přesný fyzikální zákon, který platí vždy a každému.

Když si tuto skutečnost uvědomíš, snadno pochopíš, že samo o sobě neexistuje nic negativního. Vše, co negativně vnímáš nebo se o tom povídá a píše není nic jiného než výsledky myšlení a očekávání určitých lidí.

Svůj život si každý vytváříme sám právě svým myšlením. Pozitivním i negativním. Pozitivním myšlením si do života přivoláváme vše, co chceme, co je v souladu s našimi přáními vizemi a touhami, a negativními vše, co je s nimi v rozporu, co si nepřejeme, co nás brzdí, omezuje, co nám ubližuje.

Svůj život si tvoříme každý sám, nezávisle na okolí. V tom spočívá naše svoboda, soběstačnost, neomezenost, jen díky tomu může každý žít jak chce i mít vše, co chce. Stačí tomu přizpůsobit své myšlení, chápat jak mechanismus fungování a tvoření funguje.

Negativní očekávání vždy odrážejí nějakou iluzi, kterou v sobě nosíme. Nějaký falešný pohled na sebe nebo okolní svět. Takové iluzi neodpovídající skutečnosti se říká blok. Omezuje nás, ubližuje, probouzí v nás obavy a strach. Nevěříme si, máme pocit, že je něco složité, nad naše síly, nebo že nám ostatní v něčem chtějí bránit, že našemu záměru, touze stojí něco v cestě, že si něco nezasloužíme, že na něco nejsme dost dobří apod.

Nějaké bloky v sobě nosí každý. Někdo větší, někdo menší. A součástí života je umět se jich zbavovat. Dokud nechápeš, jak blok a tvé myšlenky fungují, těžko s tím něco moc naděláš. Můžeš naopak podléhat pocitům, že s tím nejde dělat nic a trápit se dál. Umění zbavovat se svých omezujících iluzí spočívá ve stavění se jim, svým strachům, neutíkat před nimi, ale naopak se s nimi (ideálně někde v klidu a soukromí) konfrontovat. Připustit si je k tělu, čelit jejich tlaku. Když to vydržíš, nakonec se vše samo vyjasní a negativní pocity a vize odezní, nahradí je jasný a optimistický pohled.

Jak je to možné? Je to proto, že strach je falešná iluze, tvé ego. A kromě něj v sobě každý zároveň nosíme i správný pohled. Jen je zastřený tím falešným, který se objeví jako první a my svému správnému pohledu nedovolíme, aby se projevil. Když ale svému strachu vydržíme „koukat do očí“, před jeho působením neutečeme, on se sám nakonec vzdá, protože jasný pohled z našeho nitra jej nakonec přemůže. Často se náš strach objeví po čase znovu. Bude už ale méně intenzivní. Celou jednoduchou proceduru tedy stačí zopakovat. A příště zase. A brzy už strach zmizí natrvalo, blok je pryč. V tomto tedy spočívá umění stavět se svým blokům i chuť to dělat.

Sedmička disků v každodenním životě

  • Co si o mně pomyslí? Tahle otázka v různých variantách běhá často lidem hlavou při představě, že mají někomu cizímu nebo nadřízenému sdělit něco, co sami považují za průšvih, nepřípustné, divné... Je to ale jejich vlastní úhel pohledu, většinou motivovaný nedostatkem sebevědomí (staví druhé nad sebe) anebo iluzí, že ostatním na vašem chování bude něco vadit, že vám nefandí, nepřejí, že jsou v opozici.
  • To je těžké, to nezvládnu! Bojíš se něčeho, předem to vzdáváš. Ovládá tě vidina, že bys musel překonat něco, čemu ses doteď vyhýbal, co ti nebylo příjemné, co tě staví do situací, které nerad řešíš. Všechny tyto situace jsou tvá setkání s vlastními bloky, nepřirozenými pohledy. Nikdo tě nenutí dělat, co tě nebaví, ale tady jde o něco jiného, o vyhýbání se něčemu, z čeho máš strach.
  • To bude katastrofa! Děsí tě vidina průšvihu, neúspěchu, bankrotu... V tvé hlavě se rodí a bují katastrofický scénář, protože jsi ztratil jasnost a důvěru v sebe. Každá situace má řešení a vše vždycky spěje ke zdárnému konci. Každé představy mají tendenci se automaticky samovolně plnit. Včetně těch negativních, i u nich platí zákon přitažlivosti. pravidlo, že vše přitahuje podobné. Negativní myšlenky přitahují další negativní myšlenky a ty přitahují odpovídající situace a reakce okolí. Kdykoli tě přepadne panika, je potřeba si najít klidné místo a tam se svým negativním představám postavit, nechat je zklidnit a počkat, až se samy objeví pozitivní myšlenky.

Žádné komentáře :